Vindklasser markiser

När det kommer till att investera i markiser är det av yttersta vikt att tänka på vinden. En välplanerad markis kan vara en oas av skugga och skydd mot solens strålar, men om den inte är konstruerad för att tåla vindens påfrestningar kan den lätt bli ett dyrt misstag. Markisbyrån som främst verkar i nordvästra Skåne tar aktivt hänsyn till vindförhållandena när de hjälper sina kunder med markisval. Så oavsett om du håller till i Helsingborg, Ängelholm, Båstad eller Höganäs ser vi till att ha detta i åtanke.

Genom att välja rätt material, konstruktion och placering kan de säkerställa att markisen inte bara är funktionell och estetiskt tilltalande, utan också robust nog att stå emot vindens krafter. Att ha en markis som är anpassad efter områdets vindförhållanden är inte bara en fråga om komfort och hållbarhet, det är också en investering i trygghet och långsiktighet.

Markiserna genomgår tester enligt EN13561 för att bedöma deras förmåga att stå emot olika vindstyrkor.

Produkterna uppfyller kraven för vindklass som överensstämmer med CE-märkningen. Produkterna klarar vindklass 1, 2, 3, 4, 5, eller 6. Terrassmarkiser tillverkas i vindklass 1-3, fallarmsmarkiser 1-3 och Zip- och Pergolamarkiser 1-6.

Vindklass terrassmarkiser

Vindklass 0: Markisen har antingen inte genomgått tester eller så klarar den inte kraven för vindklass 1.
Vindklass 1: Vid jämn vind kan skräp och papper lyftas, småkvistar och grenar böjer sig, och små vågor med skum på toppen kan uppstå.
Vindklass 2: Vid frisk vind böjer sig små träd och det bildas medelstora, långa vågor med skumtopp som ibland bryter.
Vindklass 3: Vid hård vind kan stora grenar vaja, luftledningar kan börja vibrera och det blir svårt att använda paraply. Det uppstår även stora vågor och brytsjöar.
Vindklass 4: Stark vind. Stora grenar vajar. Det är svårt att använda paraply. Stora vågor,
brytsjöar.
Vindklass 5: Hård Kuling. Kvistar bryts från träden, det är svårt att gå och ta sig fram.

Vindklass 1Vindklass 2Vindklass 3Vindklass 4Vindklass 5
Vindhastighet V (m/s)5,5 – 7,98 – 10,710,8 – 13,813,9 – 17,117,2 – 20,7
Vindhastighet V (km/h)19,8 – 28,528,5 – 38,538,5 – 5049 – 6161 – 74

Känner ni er osäkra på vilken markis som passar ert boende?
Kontakta oss på Markisbyrån så hjälper vi hitta rätt produkt för era behov!

Innehållsförteckning

Har du några frågor?
Roy Ridderberg

roy@markisbyran.se
+46 70 779 16 39

Mikael Lundgren

mikael@markisbyran.se
+46 70 795 30 51

Relaterade inlägg
Höjt rotavdrag 2024
Markiser
Höjt Rotavdrag 2024

Från och med den 1 juli 2024 höjer regeringen tillfälligt rotavdraget till 75 000 kronor per år. Detta beslut är en del av regeringens strategi för att stärka bygg- och bostadssektorn och innebär en höjning på 25 000 kronor jämfört med tidigare. Denna höjning gäller fram till slutet av december

Läs mer »
solskydd
Guide
Att tänka på vid köp av solskydd

Att välja det perfekta solskyddet för ditt hem: En omfattande guide När det kommer till att välja rätt solskydd för ditt hem är det viktigt att överväga olika faktorer såsom stil, funktionalitet och hållbarhet. Här har vi på Markisbyrån tagit fram en guide med allt du behöver veta för att

Läs mer »
markiser med solceller
Markiser
Markiser med solceller

Sommarvärmen är underbar, men ibland kan den bli lite för intensiv, både inomhus och utomhus. En markis är en utmärkt lösning för att skapa skugga och svalka på din uteplats eller balkong. Men visste du att det finns markiser som drivs av solenergi? Helt fantastiskt tycker vi. Samtidigt som ditt

Läs mer »