Höjt Rotavdrag 2024

Från och med den 1 juli 2024 höjer regeringen tillfälligt rotavdraget till 75 000 kronor per år. Detta beslut är en del av regeringens strategi för att stärka bygg- och bostadssektorn och innebär en höjning på 25 000 kronor jämfört med tidigare. Denna höjning gäller fram till slutet av december 2024.

Tidigare hade rot- och rutavdragen ett gemensamt tak, men med den nya ändringen införs separata tak för respektive avdrag. Det innebär att du nu kan göra avdrag upp till 75 000 kronor för rot och ytterligare 75 000 kronor för rut, vilket sammanlagt ger möjlighet till avdrag på totalt 150 000 kronor. Separationen av avdragen syftar till att säkerställa att höjningen av rotavdraget inte ska påverka tillgängligheten för rutavdraget.

Vad innebär det för dig som funderar på att investera i markiser?

Att utnyttja rotavdraget när du köper och installerar markiser kan vara ett effektivt sätt att minska kostnaderna för både arbets- och installationskostnader. Rotavdraget gör det möjligt att dra av en del av kostnaderna för arbetet som utförs i samband med installationen, vilket kan göra det mer ekonomiskt fördelaktigt att investera i markiser. För att använda rotavdraget behöver du anlita en leverantör som är godkänd för F-skatt och se till att arbetskostnaden är tydligt specificerad på fakturan. Detta avdrag kan täcka upp till 30% av arbetskostnaden, vilket kan leda till betydande besparingar.

När du överväger att installera markiser kan rotavdraget göra hela processen mer överkomlig och lockande. Det innebär att du kan förbättra ditt hem med högkvalitativa solskyddslösningar utan att behöva betala fullt pris för installationsarbetet. Denna ekonomiska fördel kan uppmuntra fler att installera markiser, vilket i sin tur kan leda till bättre komfort och energieffektivitet i hemmet.

Viktiga punkter om rotavdraget för markiser

Berättigande: Du måste vara minst 18 år och betala skatt i Sverige. Bostaden där arbetet utförs måste vara ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet.

Leverantör: Anlita ett företag som är registrerat för F-skatt. Detta är ett krav för att kunna nyttja rotavdraget.

Offert: Begär en detaljerad offert där arbetskostnaden är specificerad separat från materialkostnaden.

Faktura: Se till att arbetskostnaden är tydligt angiven på fakturan. Rotavdraget gäller endast för arbetskostnaden.

Ansökan: Företaget som utför arbetet drar av summan direkt på fakturan och ansöker sedan om rotavdraget hos Skatteverket.

Vi på Markisbyrån AB hjälper företag och privatpersoner med alla typer av solskydd i Helsingborg och Ängelholm med omnejd. Kontakta oss idag så hjälper vi dig att skugga med stil.

Innehållsförteckning

Har du några frågor?
Roy Ridderberg

roy@markisbyran.se
+46 70 779 16 39

Mikael Lundgren

mikael@markisbyran.se
+46 70 795 30 51

Relaterade inlägg
Solskydd
Nya riktlinjer kring övertemperaturer

Folkhälsomyndigheten betraktar värmeböljor nu som en del av det vanliga vädermönstret snarare än extremväder. Detta har lett till strängare riktlinjer för inomhustemperaturer för att förbättra samhällets motståndskraft. Som en följd måste byggnader successivt anpassas för att hantera detta nya klimat. Bland de första åtgärderna som rekommenderas av riktlinjerna och tillsynsmyndigheterna

Läs mer »
Höjt rotavdrag 2024
Markiser
Höjt Rotavdrag 2024

Från och med den 1 juli 2024 höjer regeringen tillfälligt rotavdraget till 75 000 kronor per år. Detta beslut är en del av regeringens strategi för att stärka bygg- och bostadssektorn och innebär en höjning på 25 000 kronor jämfört med tidigare. Denna höjning gäller fram till slutet av december

Läs mer »
solskydd
Guide
Att tänka på vid köp av solskydd

Att välja det perfekta solskyddet för ditt hem: En omfattande guide När det kommer till att välja rätt solskydd för ditt hem är det viktigt att överväga olika faktorer såsom stil, funktionalitet och hållbarhet. Här har vi på Markisbyrån tagit fram en guide med allt du behöver veta för att

Läs mer »