Minska energiförbrukningen med solskydd

Att välja rätt solskydd är inte bara en estetisk fråga – det kan också göra stor skillnad för din energiförbrukning. Genom att göra genomtänkta val när det gäller solskydd kan du inte bara skapa en behagligare inomhusmiljö utan också minska din energikonsumtion och därmed spara pengar. I det här blogginlägget kommer vi att utforska hur du kan använda solskydd på ett smart sätt för att spara energi, oavsett om det är för ditt hem eller kontor.

Börja med att ställa dig frågan: Vad är viktigast för dig?
Börja alltid med att överväga vad du önskar uppnå med ditt solskydd och vilka aspekter som är avgörande för dig. Det kan inkludera:

  • Reglera inomhustemperaturen
  • Minska bländning och reflektioner
  • Skapa mörker i sovrummet
  • Effektivisera energianvändningen
  • Ge skugga på utomhusplatsen

Spara pengar och uppnå bättre inomhusklimat med effektiva solskydd

1. Solskydd både inomhus och utomhus
Idag finns det många tekniskt avancerade material och innovativa lösningar som möjliggör effektiva solskydd både inomhus och utomhus. Dessa kan bidra till att minska värme, spara energi och skapa en trivsam miljö.

I allmänhet är utvändiga solskydd ofta mest effektiva för att hantera solljus och minska inomhustemperaturen.

Invändiga solskydd är också effektiva för att tackla problem som bländning, överdrivet ljusinsläpp och kallras under vintern.

Därför utgör en kombination av både yttre och inre solskydd ofta den optimala lösningen för att skapa ett trivsamt och hälsosamt hem.

2. Smarta val av persienner och markiser
Persienner och markiser är utmärkta för att reglera ljus och värme. Genom att justera persienner eller sänka markiser på soliga dagar kan du blockera direkt solljus och därigenom hålla temperaturen på en bekväm nivå. Detta minskar belastningen på ditt kyl- eller värmesystem och bidrar till att spara energi.

3. Smarta hem-teknologi för solskydd
Den framväxande trenden med smart hem-teknologi har även nått solskyddsområdet. Automatiserade solskyddssystem kan anpassa sig efter väderförhållandena och dina önskemål. Genom att investera i dessa system kan du optimera solskyddet för att balansera ljus och temperatur i realtid. Detta gör det möjligt att dra nytta av solens värme när det är önskvärt och blockera det när det är för varmt.

4. Regelbunden Underhåll och Uppgraderingar
Slutligen är det viktigt att regelbundet inspektera och underhålla dina solskydd. Genom att se till att de är i gott skick kan du säkerställa att de fungerar optimalt. Om det behövs, överväg uppgraderingar som ökad isolering eller bättre reflekterande ytor.

Viktigt att tänka på när du köper solskydd

Reducera värme
Överväger du att investera i luftkonditionering? Det är klokt att börja med att utvärdera att investera i solskydd!

Yttre solskydd är mest effektiva när det gäller att minska värmeinstrålningen. I vissa situationer kan det leda till en minskning av upp till 80% av värmeinstrålningen. Luftkonditionering kan vara en användbar lösning, men ur ett miljövänligt perspektiv är det mer hållbart att först hindra överflödig värme utan att använda ytterligare energi.

Bländning, ljus och genomskinlighet
En textil i mörka toner är effektiv för att minska bländning, men om den placeras inne i rummet kan den absorbera värme och fungera som en extra värmekälla. Å andra sidan kan en textil i ljusa färger reflektera bort värme från fönstret, men den kan också orsaka störande bländning.

När det kommer till mörkläggning handlar det inte bara om materialet; vissa produkter kan ha naturliga glipor och hål som hindrar rummet från att bli helt mörkt.

För de som har en vacker utsikt finns det material som möjliggör att man kan njuta av utsikten även när solskyddet är nedfällt, ett exempel på detta är en så kallad vertikalmarkis.

Energibesparing
När vintern är kall och molnig, är det en smart strategi att sänka dina solskydd på natten eller när du inte är hemma för att effektivt spara energi. Solskydden agerar som en isolerande barriär, vilket minskar värmeförlusten genom fönstren avsevärt. De solskydd som har en metallbeläggning eller tillverkats av tjockare material med luftfickor är särskilt effektiva. Faktiskt visar forskning att värmeförlusten kan minska med upp till 40% med sådana solskydd.

På soliga vinterdagar kan solen också generera betydande värmetillskott genom dina fönster. Hur välkommet detta är beror förstås på personliga preferenser. Genom att använda flexibla solskydd har du möjlighet att själv reglera om du vill dra nytta av solens värme eller skärma av den om det blir för varmt. I båda fallen finns det potential att effektivt spara energi.

Säkra installationer
När det gäller solskydd är det viktigt att notera att vissa av dessa kan vara tunga. För att säkerställa en trygg installation är det rekommenderat att anlita ett företag som har expertis inom infästningsteknik för olika typer av hus och fasader. För en säker och kunnig installation kan du vända dig till oss på Markisbyrån AB. Vi hjälper dig att hitta rätt solskydd för dina behov samt utför en trygg och säker montering.

Innehållsförteckning

Har du några frågor?
Roy Ridderberg

roy@markisbyran.se
+46 70 779 16 39

Mikael Lundgren

mikael@markisbyran.se
+46 70 795 30 51

Relaterade inlägg
Höjt rotavdrag 2024
Markiser
Höjt Rotavdrag 2024

Från och med den 1 juli 2024 höjer regeringen tillfälligt rotavdraget till 75 000 kronor per år. Detta beslut är en del av regeringens strategi för att stärka bygg- och bostadssektorn och innebär en höjning på 25 000 kronor jämfört med tidigare. Denna höjning gäller fram till slutet av december

Läs mer »
solskydd
Guide
Att tänka på vid köp av solskydd

Att välja det perfekta solskyddet för ditt hem: En omfattande guide När det kommer till att välja rätt solskydd för ditt hem är det viktigt att överväga olika faktorer såsom stil, funktionalitet och hållbarhet. Här har vi på Markisbyrån tagit fram en guide med allt du behöver veta för att

Läs mer »
markiser med solceller
Markiser
Markiser med solceller

Sommarvärmen är underbar, men ibland kan den bli lite för intensiv, både inomhus och utomhus. En markis är en utmärkt lösning för att skapa skugga och svalka på din uteplats eller balkong. Men visste du att det finns markiser som drivs av solenergi? Helt fantastiskt tycker vi. Samtidigt som ditt

Läs mer »